A thaiföldi életfilozófia

K. Amery Thaiföldön

Magamról: Budapesten születtem és már gyermekkoromban nagy csavargónak számítottam. Három éves koromban több kilométerre elsétáltam a szülői lakástól, az egész család órákig keresett. Hét éves voltam, amikor a számomra nyomasztó heti intézetből leléptem és ez a felháborító viselkedés a kirúgásomhoz vezetett.

Gyermekkoromban három dologra vágyakoztam, hogy zoológus legyek, hogy író legyek, hogy bejárhassam a világot. Így lett nyomdász belőlem. Mint litográfus tanuló a neves Globus nyomdában kezdtem, mesterem és barátom Bujáki László festőművész volt.

Idővel a nyomdaiparban megtanultam a szedést, fotózást, a képek feldolgozását, a montírozást, a lemezkészítést és a digitális nyomtatást. Mindent.

1978-ban négy riportommal jelentkeztem a budapesti újságíró iskola pályázatára, amelynek kellemes következménye az iskolába való felvételem volt. Egy hét múlva kirúgtak. Ez már nem volt kellemes.

Magyarországon az utolsó próbálkozásom a színművészeti főiskola pályázata rendezői szakra volt. Bekerültem az utolsó négy közé, hármat vettek fel. Mind a három vietnami volt. Azok voltak aztán a szép idők!

1980-ban elhagytam az országot, először Párizsban, később Münchenben kötöttem ki. Megmaradtam a szakmámnál, 10 évvel később egy barátommal közösen éveken keresztül egy müncheni turisztikai magazint szerkesztettünk.

A három gyermekkori álomból csak a világ (egy részének) bejárása valósult meg. Természetesen nem bántam meg, még akkor sem ha nem ritkán bizarr helyzetekbe kerültem. Egyszer a Szaharában sikerült egy sivatagi kocsmában egy kalasnyikov torkával szemben leülni. A Cheops piramisból alig tudtam kijönni. Lenne mit mesélni.

Thaiföldre teljesen véletlenül kerültem, még akkor is ha egy időben felmerült nálam is a kérdés, hogy véglegesen odaköltözöm. Thaiföld valóban egy ország amelyet az első pillanatban vagy megszeretünk vagy meggyűlölünk. Nálam az első eset jött be.

Több mint 20 éve járom ezt a csodálatos országot, többször hosszabb ideig is, hetekig, hónapokig is. Feleségem thaiföldi.

Magyarul Bangkok Charlie, magyar idegenvezető Bangkokban, segítségével és oldalán kezdtem Thaiföldről blogokat posztolni. Több írásomat később az „Index.hu“ is  megjelentetett.

Németországban több mint 20 éves thaiföldi utazás, kutatás, tanulmányozás után írtam Thaiföldről egy tanácsadó könyvet. A szerződés ugyan már a kezemben volt, de a világjárvány hirtelen kitörése a kiadást értelemszerűen (egyenlőre) tönkretette. Ebből a könyvből származik majd sok posztom, amelyeket veletek is szeretnék megosztani. Engem a szerencse mindig elkerült.

Thaiföld az első pillantásra érthetetlen számunkra, európaiak számára. Természetesen nem könnyű megérteni a zűrzavart az élet minden területén. De ha a háttérbe tekintünk, a kulisszák, a széles mosolyok mögé kukucskálunk, előbb -utóbb megértjük a thai gondolkodásmódot. Ebben szeretnék segíteni mindenkinek. Ismerjétek meg helyesen Thaiföldet és annak népét. Mert ha valaki tényleg jól szeretné magát érezni Thaiföldön, az elkerülhetetlen. Posztjaim, ismereteim célja a valós thaiföldi mentalitás bemutatása, amelynek ismerete nagyon megkönnyítheti az ottani életünket, de akar rövid szabadságunkat is.

Írásaim erről fognak szólni.

Köszönöm a figyelmeteket. Maradjatok velem, nem fogjátok megbánni.

k.amery

Kiknek is szólnak a blogjaim? Gyönyörű tájaival, mosolygós lakosságával, fűszeres, erős, mégis édes ételeivel Thaiföld turisztikai mágnes Délkelet -Ázsiában. Azoknak, akik a strandolás, a napozás és a diszkó mellett többet szeretnének megtudni Thaiföld csodálatos világáról, hozzájuk szólok. Mert ha valaki tényleg jól akarja érezni magát Thaiföldön, akkor elkerülhetetlen, hogy megismerje a thaiföldi életfilozófiát. A Thaiföldről létező tévedések és tévhitek, és az ebből adódó problémák, engem néha tényleg alaposan meghökkentenek. Az én posztjaim nem fognak (mindig) turistás látványosságokról, hotelekről, strandokról, bárokról mesélni, ilyen oldalak vannak elegen. Posztjaim elsősorban a thaiföldi életről fognak szólni, ismertetni, mesélni.

Iratkozz fel a Blogomra

Az új posztokat automatikusan megkapod

A thaiföldi életfilozófia
A hideg szív
Az arc nagysága
A klíma
Nincs probléma
A szív félelme
Pattaya 1. rész
Suay, Sabai, Sanuk
Pattaya 2. rész
A buddhizmus Thaiföldön
A thaiföldi család
The thai englisz

Főoldal

Kapcsolat: https://www.facebook.com/KarcsiAmery

studiokarcsi: litho, fotó, design, szöveg – Németország, 88331 München

e-mail: studiokarcsi@gmx.de

Minden tartalom jogvédett © 2022

Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started